Слоукукър – мнения, рецепти

  • 17 434
  • 205
  •   1
Отговори
# 105
  • софия
  • Мнения: 564
за боба имам хитрина - слагам боба с водата и другите зеленчуци /без домати/, 3-4 часа, преди да се включи таймера. след това на ниска степен за 8ч. става като масло. доматите слагам в запръжката накрая. вероятно е от значение и качеството на боба- този, който имам сега е египетски и е чуден на вкус.

# 106
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 375
Може би зависи от боба. Готвила съм и си става нормално, на най-бавното го правя, цял ден. Единствен проблем беше че сипах целия пакет боб и като се наду почти преля 🤣 Не слагам запръжки, само червен пипер добавям най-накрая, домати също не слагам много, предимно лук и морков. Не ми е хрумвало да готвя зеле в бавната тенджера, защото нали то си става за отрицателно време на котлон, обаче сега ми хрумва че като е с месце, мръвката ще стане много хубава на бавното, набелязвам си да пробвам Hands Thumbsup

Сетих се - сърми стават ли??

# 107
  • Мнения: 6 895
сърми стават идеално за една нощ, т.е. от полунощ до сутринта докато станат децата за у-ще , в най-елементарния слоукукър в една метална нагряваща тенджера едно дебела керамична съдина с похлупак. Та в нея ги нареждам. Напоследък слагам вместо само ориз една смесица от зърени плюс ориз и става супер. И откакто е есен и имам ябълки в повече слагам много на ситно нарязана ябълка , това също при боб, зеле и т.н.
Да зелето с месцето става супер на бавно, но в нинджата под налягане.
 Първо нарязвам на ситно  зелето и моркови и ако имам есенни ябълки ги посолявам. Престояват така няколко часа. После приготвям с месото под налягане с малко целина, но листа от целина , не грудката, домати наситно и чесън на цели скилидки.

# 108
  • София
  • Мнения: 547
На боба не му слагам домати изобщо (готвя го със суха чушка, лук, морков и малко начупени сухи манатарки) и няма проблем. Прясно зеле с домати постно правя само на слоукукъра, обожавам как става там, не съм усетила някакъв по-особен вкус. Миналата седмица правих свинска плешка по рецепта оттука

Чудесно стана. Сега заредих 4 ябълки на резени, с канела, малко вино и малко мед на слабо за през нощта, че сурови не ни вървят Simple Smile

# 109
  • Мнения: 6 895
забравих да кажа за черния пипер при зелето го слагам на зърна, не млян. .
Сега заредих 4 ябълки на резени, с канела, малко вино и малко мед  ...
греяно вино ли правиш или сос за някакво ядене ?
на боба гъби не слагам . много променят вкуса. Гъбите ми вървят с ориз.
допълвам, че съм сложила една неголяма патица с малко пачи крак, малко вода  и много зеленчуци и доста черен пипер на зърна под налягане в нинджата. Да видим резултата.

Последна редакция: вт, 16 ное 2021, 11:00 от bella-ciao

# 110
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 375
О, боб с гъби ще се пробва, и аз за пръв път го чувам, нооооо ме заинтригува. По принцип готвя зелен боб с гъби, но ще направя и зрял. И за греяното вино ме подсетихте Hands Plus1 Hands Plus1

Патица готвих преди няколко дни в слоукукъра, супер стана, с портокали, канела и индийско орехче, замириса на коледа. Щях да я довършвам на фурна да се зачерви, обаче такъв аромат се разнесе че  не се стърпях и вместо във фурната отиде директно в чиния. Дори снимки не правих, в кулинарната тема пусках само една от началото като сурова Sweat Smile

# 111
  • Мнения: 6 895
И моята стана супер. Но кожата е доста груба и кокалите са по-твърди от на кокошката . Не че ги ям, но по тях проверявам дали е готова, ако се дели. А на патицата са по-ячки и я сварих повечко. Но иначе целина, катрофи, ябълка, пащърнак моркови, wirsingkohl, праз, черен пипер на зърна и патицата леко посолена. Стана чудно. Портокали не слагам защото понякога горчи от семки или люспи.
wirsingkohl го ползвам и за листа за сърми, като предварително ги сваря на пара. Тях ги слагам в крокпота.

Аз така и не разбрах Мина греяно вино ли е правила.

# 112
  • Мнения: 890
Здравейте, готвих тези дни в крокпота нарязани пуешки гърди, грах, вода и подправки, но накрая в целия сос плуваха като мини късчета от месото. Не помня точно, но около 6-7ч на ниска степен. Според вас къде ми е грешката?

# 113
  • софия
  • Мнения: 564
мисля, че мина е пекла ябълки, които и аз обожавам. така пека и тиква например - с мед, стафиди и канела. да споделя, че пека върху хартия за печене, ползвам и пликове за печене /за месо или картофи/ и още по-лесно мия след готвене. най-вкусната гозба в крокпота ми е с кисело зеле - с  месо с ориз и без ориз, на сарми. също така, всяко месо се изпича идеално в крокпота. наскоро пробвах пиле с чесън, кисело мляко и горчица - накисват се предварително мръвките в сместа за 1-2 часа и след това директно се пекат - разкошно. от опит установих, че обичайно 7-8ч. на ниска степен са достатъчни за всяка гозба.

# 114
  • Мнения: 5 181
Sisi, това е ужасно много време за пуешко, за 8 часа ще се сготви цяла пуйка на ниска степен Simple Smile преварила се е. Когато вариш пилешко в тенджера става същото. Можеш да пробваш да запечаташ преди това на тиган. Хем ще свали още повече времето за готвене, хем повърхността на месото ще е подготвена.

# 115
  • Мнения: 6 895
ema22 никога не съм чувала за ориз с кисело зеле, освен на сърми.
Мина каза че им е сложила червено вино и затова попитах.

# 116
  • софия
  • Мнения: 564
ema22 никога не съм чувала за ориз с кисело зеле, освен на сърми.
Мина каза че им е сложила червено вино и затова попитах.
кисело зеле с ориз, с месо или без,  е класическа гозба. готвя и т.нар.голи сарми с кайма. пробвайте - сигурно ще ви хареса.

# 117
  • Мнения: 6 895
ще погледна рецепти.
аз киселото зеле го знам печено в тава с по-тлъсто месце , черен пипер на зърна и доматено пюре.
с ориз само на сърми постни или с кайма.

# 118
  • софия
  • Мнения: 564
за мен пък е чудно да се слага дом.пюре на кисело зеле. нали доматите се слагат за киселина. така че е въпрос на вкус и традиции. но винаги може да се пробва новост.

# 119
  • Мнения: 6 895
о, баба ми слагаше. но не домати от консерва ,а именно доматено пюре концентрат. това с ориз няма да върви Simple Smile
явно наистина е въпрос на традиции и кой както си го знае

Общи условия

Активация на акаунт