За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 24 984
  • 742
  •   1
Отговори
# 15
  • Melmak
  • Мнения: 3 011
Благодаря ви за съветите. Аз съм яла и познавам вкуса, но не съм готвила. Мисля да го включа в някаква манджа или супа, защото 1 картоф да пека или пържа.. 😆 аз за малко количество не включвам печка и не цапам посуда.

Мисля, че това с лещата е мн добра идея. Аз слагам картоф в лещата винаги, за да я уплътня, за батат не де бях сещала, че е удачно.

Благодаря ви!

# 16
  • Мнения: 2 090
Търся рецепта за ореховки, но съм почти напълно убедена, че баба едно време слагаше брашно при орехите,а рецептите които намирам в Интернет са само с белтъци и захар. Дали някой има рецепта в която се слага брашно или аз тотално съм се объркала  Rolling Eyes

# 17
  • Мнения: 137
Търся рецепта за ореховки, но съм почти напълно убедена, че баба едно време слагаше брашно при орехите,а рецептите които намирам в Интернет са само с белтъци и захар. Дали някой има рецепта в която се слага брашно или аз тотално съм се объркала  Rolling Eyes
Аз ползвам ето тази рецепта с нишесте или брашно https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2018/03/orehovki-bulg … rless-walnut.html

100 г млени орехи
150 г захар
2 белтъка
1 с.л. царевично нишесте (брашно)
няколко капки лимонов сок
1 ванилия

# 18
  • Мнения: 3 308
Търся рецепта за ореховки, но съм почти напълно убедена, че баба едно време слагаше брашно при орехите,а рецептите които намирам в Интернет са само с белтъци и захар. Дали някой има рецепта в която се слага брашно или аз тотално съм се объркала  Rolling Eyes
Ще потърся моя стара рецепта /това беше първият сладкиш, който правих като ученичка/, но отдавна не съм я правила и не мога със сигурност да си спомня дали е имало брашно, но по-скоро - да, много малко количество.
За съжаление тетрадката ми е в селската къща и няма да е скоро, а не съм я прехвърлила на файл, както други сладкиши.  
Има един сайт "Рецептите на баба" и макар че в него има и много съвременни сладкиши, наистина има и стари рецепти, може да попаднеш на различни варианти.
Дописвам се, че докато niik е писала, съм бляла Simple Smile - моята рецепта по спомени беше подобна. Направи по нейната, със сигурност смятам, че ще се получат, само не ги препичай - трябва да са меки при изваждане от фурната, после се втърдяват. Ако се препекат дори и със секунди, втърдяването е вече неприемливо.

# 19
  • Мнения: 2 090
Много благодаря, ще я пробвам тази рецепта задължително. Рецептите на Люси ,които съм опитвала винаги са били сполучливи

# 20
  • Мнения: 575
Харесах тази рецепта за Коледни меденки , в която още в началото  се смесват маслото подправките и вече в загрятата смес се слагат яйцата и брашното и содата

Мога ли тези меденки да съхраня във фризера до Празничните дни ?

Клипа е този
https://youtu.be/CthHnrclwQ4?si=UTi6hiBjUFTOcL4n

# 21
  • Мнения: 6 776
румид, аз правя меденките по този начин от години. Първо, можеш да държиш самото тесто в хладилника, добре увито във фолио, седмица без да му има нищо. Дори, колкото повече стои, толкова по-добре усвоява ароматите. Второ, можеш да изпечеш меденките веднага и да ги съхраняваш в добре затворена кутия повече от месец. Няма нужда да ги държиш във фризера. Просто няма да ги украсяваш. Това можеш да направиш няколко дена преди Коледа. Освен с белтъчна глазура, можеш да ги украсиш и с разстопен шоколад, или с фондан или пък да ги слепиш с някаво сладко. Трето, ако ги разточиш по-дебелички като в клипа и не ги препичаш, стават мекички. Ако ги разточиш на тънко и ги попрепечеш стават твърди и подходящи за украса на елхата.
Hands V

# 22
  • Melmak
  • Мнения: 3 011
Здравейте пак с моя батат!

Предвид времето навън не ми се ходеше до магазина и реших да действа с каквото имаме вкъщи, а то не беше много.

Задуших една голяма глава лук и три малки сурови чушки. След това добавих червен пипер, къри и долях с вода. Като поувряха зеленчуците сложих батат, на кубчета. Добавих 1 домат на ситно (нямах консерва), малко ориз, сушени джоджен и чубрица, една консервичка царевица (от най-най-малките) и оставих да ври.

Май се получи, аз такива постни супи не готвя, по принцип, но с тоя един червен картоф това измислих. Следващият път ще видя да го сложа в леща както ме посъветвахте, но сега се оказа, че в долапа няма.

# 23
  • Мнения: 4 701
Ау😳... голямо разчистване си направила😂😂😂

# 24
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 327
Всичко добре, аз бих си спестила царевицата в тази... супа. По- скоро на яхния отива.

# 25
  • София
  • Мнения: 11 709
Здравейте, скоро се коментираше хубавата ванилия.
Може ли някой поръчвал от Амазон да ми даде жокер каква да взема, че тотално се оплетох. Има екстракт, шушулки, паста, нямам идея каква да поръчам...
Мики ти е отговорила, но поръчай течна чиста ванилия, разфасовките са различни, има и по 1 литър. Защото не ми се занимаваше с Амазон поръчах оттук, https://puravida.bg/produkt/naturalna-vaniliq/, дойде и съм доволна. Имай предвид, че това е най-добрата фирма за производство на чиста ванилия. Имам и паста, много е добра.

# 26
  • Мнения: 39 370
Как да наподобя чесновите франзели от Лидл/Била/Кауфланд в бомашни условия? Освен чесново брашно имат и някаква зеленишкава подправка, но каква е тя? Приемам всякакви предложения. Интересуват ме подправки, а не рецепта за тесто.

# 27
  • на последния етаж
  • Мнения: 8 756
Как да направя гевречета за украса на сурвачка?

# 28
  • In transit
  • Мнения: 11 825
Как да наподобя чесновите франзели от Лидл/Била/Кауфланд в бомашни условия? Освен чесново брашно имат и някаква зеленишкава подправка, но каква е тя? Приемам всякакви предложения. Интересуват ме подправки, а не рецепта за тесто.
Заповядай: https://www.mycookingcreations.com/2009/03/blog-post_07.html

# 29
  • Русе
  • Мнения: 5 211
Скрит текст:
Как да направя гевречета за украса на сурвачка?

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/06/blog-post_27.html

Общи условия

Активация на акаунт