За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 24 976
  • 742
  •   1
Отговори
# 45
  • София
  • Мнения: 19 249
А не се ли дърпа върху кърпа, за да може после да се навие? Аз така правих.
Ще знам за маслото или може с малко мас, благодаря.

# 46
  • Мнения: 39 370
Да, и аз съм дърпала на кърпа. Не си представям тази дейност да я върша в тава, защото тя би ограничила процеса и съответно корите няма да са големи.

# 47
  • In transit
  • Мнения: 11 825
Кошнички от пармезан може ли да се направят няколко дни по-рано?
Трябват ми и идеи с какво да бъдат напълнени 🤔
Имам бейби спанак,маслини,сушени домати…
За Никулден също трябва да измисля някакъв лек десерт,но нищо не мога да реша какъв да е 🤔

Няколко идеи от мен, леки са и се приготвят за максимум 30 минути.

Серрадура - традиционен португалски крем


Крем от шамфъстък и кисело мляко


Бърз мус от рикота и кафе


Куку, върху кърпа ми е трудно на мен и неудобно, правила съм го, зависи от вида на баницата. В тава не си представям как ще стане, най-удобно ми е директно на плота или на масата...малко се омазнява, ама не е проблем почистването. Така залепва за плота, при всяко издръпване навън и става много лесно и бързо... за има няма 1-2 минути се разточват.
За мазнината, с всякаква става, стига да се ползва силно брашно с много глутен, за да не се късат корите.

# 48
  • here and now
  • Мнения: 4 229
Искам да направя пуешки филета на еърфраера.
Примемам идеи и съвети за овкусяване, време и програма на приготвяне.
Благодаря!

# 49
  • Русе
  • Мнения: 5 211
Скрит текст:
Кошнички от пармезан може ли да се направят няколко дни по-рано?
Трябват ми и идеи с какво да бъдат напълнени 🤔
Имам бейби спанак,маслини,сушени домати…
За Никулден също трябва да измисля някакъв лек десерт,но нищо не мога да реша какъв да е 🤔

Тези кошнички съм ги правил за Никулден.  Вместо месо, рибно филе и отгоре  само  настъргана моцарела за заливка. Издържат 2 дни в хладилник в затворен съд. Може да вложиш в плънката към рибата всички продукти които имаш и описани по горе.

# 50
  • София
  • Мнения: 3 022
Един път се опитах да направя баница с дърпани кори.Домочадието одобри,но тази хамалогия не повторих.Открих точени кори на ръка с които ми става чудесна вита баница.Не обмислям отново да дърпам.

# 51
  • Мнения: 2 090
Аз съм пробвала само два-три пъти да дърпам кори,тъй като пък не мога да точа Grinning чак не повярвах колко лесно става и добре ми се получи (директно на масата дърпах) ,но съм с проблемен кръст и колкото и да ми харесват този тип баници просто не е за мен тази дейност. За нашият вкус става най-вкусна с повече масло и малко сирене,тъй като я обичаме хрупкава,а когато има повече сирене влагата е повече съответно става по-сочна

# 52
  • Мнения: 3 306
А не се ли дърпа върху кърпа, за да може после да се навие? Аз така правих.
Ще знам за маслото или може с малко мас, благодаря.
Не уточних, че става дума за разновидности на баницата, ама си представях единия вид само и така писах Simple Smile
Едната я правя /така и мама/ в голяма кръгла алуминиева тава, като залепвам краищата на листите направо на стените на тавата. Обикновено правя около 20-23 малки питки  - малко по-големи на размер от топче за пинг-понг, така листите стават достатъчно тънки - колкото са по-малки питките, толкова по-тънки са листите. Нареждам един върху друг листите, като непосредствено преди дърпането на всеки лист разтеглям малко топчицата с ръце и я потапям в топлата мазнина /не трябва да е гореща, а топла и ако поизстине по време на работа, я затоплям отново/. Нареждам така един върху друг по 4-5 листа /зависи от броя на питките/, ръся сирене /тази я правя без яйца и е предпочитана у дома/, пак листи и така до края. Пека в предварително загрята фурна първо на 200, после на 180 градуса без вентилатор /с вентилатор намалявам градусите с 10/.   
Другата разновидност е вита баница, при която вече дърпам листите върху кърпа, ръся с плънка от яйце и сирене и после завивам рулцата с помощта на кърпата. Самите рулца подреждам на охлюв във тавата. Пека по същия начин.

# 53
  • София
  • Мнения: 10 868
Кошнички от пармезан може ли да се направят няколко дни по-рано?
Трябват ми и идеи с какво да бъдат напълнени 🤔
Имам бейби спанак,маслини,сушени домати…
За Никулден също трябва да измисля някакъв лек десерт,но нищо не мога да реша какъв да е 🤔

Бял Бунет (Bunet bianco)

Кестенов десерт на фурна

Въздушен сладкиш с плодове и белтъчена глазура

Ябълкова пита с канела

Ябълкови попоувърс с ароматно масло

# 54
  • Мнения: 4 348
То вече е късно за още работа в кухнята, но правих баница с прясно мляко и ми остана мляко с разбито яйце... Искам нещо сладко набързо да направя, но да не е кекс, палачинки, реване или яйчен крем - с други думи да не включва по възможност лудо бъркане и тесто...  В краен случай утре ще го направя...

# 55
  • Мнения: 9 109
Сложи настъргано сирене, кашкавал и направи принцеси

# 56
  • Sofia
  • Мнения: 21 636
То вече е късно за още работа в кухнята, но правих баница с прясно мляко и ми остана мляко с разбито яйце... Искам нещо сладко набързо да направя, но да не е кекс, палачинки, реване или яйчен крем - с други думи да не включва по възможност лудо бъркане и тесто...  В краен случай утре ще го направя...
Пържени филийки  с карамелизирани ябълки



Френски тост



Суфле палачинки

# 57
  • Мнения: 39 370
Аз бих направила кремкарамел, като добавя захар и ванилия.

# 58
  • Мнения: 2 024
Много обичам когато ми останат такива продукти Simple Smile
Без излишно суетене правя някое от тези неща:

# 59
  • Враца
  • Мнения: 2 226
Здравейте.
Дайте идея какво да сготвя с буркан свинско (консервирано месо). Не искам да е тип яхния, обаче.

Общи условия

Активация на акаунт