За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 24 983
  • 742
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 575
Харесах тази рецепта за Коледни меденки , в която още в началото  се смесват маслото подправките и вече в загрятата смес се слагат яйцата и брашното и содата

Мога ли тези меденки да съхраня във фризера до Празничните дни ?

Клипа е този
https://youtu.be/CthHnrclwQ4?si=UTi6hiBjUFTOcL4n

Благодаря , много ме улеснява информацията ви   
Пожелавам Весел Декември 🤗

# 31
  • София
  • Мнения: 11 709
Как да направя гевречета за украса на сурвачка?
УЛИЧЕН ВАРЕН ГЕВРЕК
ще ги  направиш по - малки
Скрит текст:
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_607.html

# 32
  • Мнения: 39 370
Ако гевреците/колаците са само за украса- може да се направят с тесто, което е  с продукти на око.

# 33
  • Мнения: 9 109
Благодаря ви за съветите. Аз съм яла и познавам вкуса, но не съм готвила. Мисля да го включа в някаква манджа или супа, защото 1 картоф да пека или пържа.. 😆 аз за малко количество не включвам печка и не цапам посуда.

Мисля, че това с лещата е мн добра идея. Аз слагам картоф в лещата винаги, за да я уплътня, за батат не де бях сещала, че е удачно.

Благодаря ви!
Батата няма толкова нишесте и няма да уплътни много.
https://pep-4o.blogspot.com/2016/03/blog-post_19.html?m=0 така пека заедно, а като пържа, първо слагам обикновения картоф а малко по-късно сладкия и в за всички.

# 34
  • Melmak
  • Мнения: 3 011
Много ми харесва батат като вкус и мисля да пробвам рецептата. Даже ще е скоро! Благодаря. 🌷

# 35
  • София
  • Мнения: 19 249
Наскоро опитах да правя дърпана баница. Всичко уж добре, обаче....трудна работа, една кора я дърпах по 10 минути (6 кори - 1 час Simple Smile ), хем не бяха големи. Орязах крайчетата и въпреки това някак не ми хареса особено.
Дали просто аз не съм свикнала на такава и има ли смисъл да опитвам отново? Те опитите са през година, когато събера достатъчно мерак и забравя предния си провал...
 Старах се да е максимално тънко, да прозира и смятам, че се справих добре като за начинаещ. Тестото почива в олио 40 минути, изобщо както си пише по дебелите книги
Срещах 2 пропорции вода/брашно -  6/10 или 5/10. Правих по първата, но дали втората не е по-лесна за работа?

Последна редакция: пн, 04 дек 2023, 15:54 от Cuckoo

# 36
  • In transit
  • Мнения: 11 825
Куку, използва ли силно брашно за корите? А намазни ли тестото, докато го дърпаш. Така става много лесно и бързо.
Иначе крайчетата винаги остават леко по-дебели. Понякога ги орязвам, омесвам и като почине тестото ги поразточвам пак, но когато ме мързи ги оставям в тестото.
Не ти разбирам пропорциите, аз го правя с 500г брашно и 300г вода. Мога да ти препоръчам тази рецепта: https://www.mycookingcreations.com/2022/05/focaccia-di-recco.html
В тестото има и зехтин и става много вкусно, а оформянето си го направи както искаш.

# 37
  • Мнения: 3 306
Наскоро опитах да правя дърпана баница. Всичко уж добре, обаче....трудна работа, една кора я дърпах по 10 минути (6 кори - 1 час Simple Smile ), хем не бяха големи. Орязах крайчетата и въпреки това някак не ми хареса особено.
Дали просто аз не съм свикнала на такава и има ли смисъл да опитвам отново? Те опитите са през година, когато събера достатъчно мерак и забравя предния си провал...
 Старах се да е максимално тънко, да прозира и смятам, че се справих добре като за начинаещ. Тестото почива в олио 40 минути, изобщо както си пише по дебелите книги
Срещах 2 пропорции вода/брашно -  6/10 или 5/10. Правих по първата, но дали втората не е по-лесна за работа?
Много е важно брашното, опитвай пак и не се отказвай, няма по-вкусна баница!
Случвало ми се е брашно, което просто не става за тази цел, макар и от години да правя баница, т.е. не е от устройството зад плота проблемът. Аз не меря продуктите, а на око - да се получи меко и еластично тесто.  
За жалост не мога да ти препоръчам марка и вид пакетирано брашно, че ползвам мляно на мелница, но трябва да е фино, не грубо. Купила съм брашно за баница, но не съм го ползвала още и нямам мнение.

Последна редакция: пн, 04 дек 2023, 16:18 от Кубратова

# 38
  • Мнения: 2 394
Здравейте, иска ми се да пробвам да  направя домашен салам с пилешко месо.  Виждам два типа рецепти с желатин и сварено месо. И втория със сурово месо, нишесте и после варене.
Моля за мнение и сполучлива рецепта по възможност.

# 39
  • София
  • Мнения: 19 249
Здравейте, иска ми се да пробвам да  направя домашен салам с пилешко месо.  Виждам два типа рецепти с желатин и сварено месо. И втория със сурово месо, нишесте и после варене.
Моля за мнение и сполучлива рецепта по възможност.
Правила съм само веднъж рецепта от този блог, стана като Камчия и добре се прие вкъщи. https://batimiti.blogspot.com/ Има много видове, но иска търпение, защото той ги прави на слаба фурна, по 2 часа.
Има и един канал с подобно съдържание във Ютюб - Yami Yami
Ако ще е с желатин, https://prikaznakuhnq.com/%d0%b4%d0%be%d0%bc%d0%b0%d1%88%d0%b5%d … 0%b1%d0%b0%d1%81/

# 40
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 106
Орязах крайчетата и въпреки това някак не ми хареса особено.
Не ти хареса дърпането на корите или не ти хареса крайния резултат и готовата баница? За първото трябва практика, за второто е въпрос на това какво друго слагаш в баницата, обикновено се слага много масло за да е хубава.

# 41
  • Габрово / но е чистокръвна старозагорка/
  • Мнения: 4 437
Здравейте, иска ми се да пробвам да  направя домашен салам с пилешко месо.  Виждам два типа рецепти с желатин и сварено месо. И втория със сурово месо, нишесте и после варене.
Моля за мнение и сполучлива рецепта по възможност.
April morning, погледни тази рецепта на Светлето
https://svetlalola.blogspot.com/2020/09/blog-post_0.html

# 42
  • София
  • Мнения: 19 249
Не ти хареса дърпането на корите или не ти хареса крайния резултат и готовата баница? За първото трябва практика, за второто е въпрос на това какво друго слагаш в баницата, обикновено се слага много масло за да е хубава.
Охооо, колко олио и масло сложих + сирене. Дали просто не е "моето нещо", защото съм свикнала на готови кори. Е, и дърпането искаше мнооого търпение, а аз не съм точно такава, но издържах.

Mikkey, имам предвид, че има рецепти, в които брашно х 0,5= вода, а има и брашно х 0,6=вода
Твоята рецепта е от вторите, с повече вода. Аз правих с 600 г брашно и 360 г вода. Изби ме на стихове:
И тази малка доза
добре ме изтормози

# 43
  • Sofia
  • Мнения: 26 385
Кошнички от пармезан може ли да се направят няколко дни по-рано?
Трябват ми и идеи с какво да бъдат напълнени 🤔
Имам бейби спанак,маслини,сушени домати…
За Никулден също трябва да измисля някакъв лек десерт,но нищо не мога да реша какъв да е 🤔

Последна редакция: пн, 04 дек 2023, 19:02 от Doli

# 44
  • Мнения: 3 306
Не ти хареса дърпането на корите или не ти хареса крайния резултат и готовата баница? За първото трябва практика, за второто е въпрос на това какво друго слагаш в баницата, обикновено се слага много масло за да е хубава.
Охооо, колко олио и масло сложих + сирене. Дали просто не е "моето нещо", защото съм свикнала на готови кори. Е, и дърпането искаше мнооого търпение, а аз не съм точно такава, но издържах.

Mikkey, имам предвид, че има рецепти, в които брашно х 0,5= вода, а има и брашно х 0,6=вода
Твоята рецепта е от вторите, с повече вода. Аз правих с 600 г брашно и 360 г вода. Изби ме на стихове:
И тази малка доза
добре ме изтормози
Аз се учих от мама, а тя беше майстор. После учих свекърва си, обаче снахата не поема Simple Smile . При тях синът готви и меси, но тя пък прави друго, така че да се оправят - в тяхната си къща е тяхна работа...
Та, да се върна на уроците на мама - само животинска мазнина, без олио. Това спомага тестото максимално да се отпусне и се разтегля тънко, без да се къса. От опит - най-добре и най-лесно за готвача се дърпа баница в алуминиева тава, защото за нея по-лесно залепват листите с маслото. Емайлирани, стъклени и тави с незалепващо покритие не са подходящи.   
Разбира се, някой може да има и други правила и опит, добре е да споделим всички, за да се учим, винаги има какво...

Общи условия

Активация на акаунт