За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 25 046
  • 742
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: 3 454
С хубави блатове няма нужда от сиропиране Hug Въпрос на вкус естествено, аз така и не свикнах със сиропираните торти, но мисля че се сиропира защото не е ползван точния блат, крем и въобще комбинация и сиропирането е някакъв начин да се поправи вкусът на крайния продукт.
Разсмя ме искрено Simple Smile и зачеркна с един пост поколения сладкари и рецептите им.
Сиропът въобще не влияе на вкуса на крайния продукт, има съвсем друга функция, а и блатовете просто се намазват с четка със сиропа, не се напояват обилно като реване.
 Блатовете и кремовете са стотици, да не кажа и повече и технологията за приготвянето на торти с тях не е и няма как да е еднаква.
Сега, няма да тръгна да сиропирам блатове за Червено кадифе например,  Гараш или подобни, но други блатове си го изискват.

# 706
  • Sofia
  • Мнения: 21 702
Баба ми като прави мекички с мая след изтиване стават някак жилави и сухи. На следващия ден вече не са ми вкусни изобщо. А като и раздават колкото и да стоят все са мекички и вкусни.
Търся си рецепта за такива мекици с мая, които и 2-3-4 дена след направата да са мекички и вкусни.
Мисля номерът е да не са много тънко разтеглени и  при всички случаи завити след като изстинат.  Мисля си и за тиганиците... но всъщност при нас никога не са оставали (мекици, тиганици, бухти...) за да видя какви са. Не правя много,  защото ги харесваме хрупкави.  Иначе мекици с мая (хлебно тесто) правя на Танита, не съм посягала към други, понеже са топ нейните за нас, не че има вариации. Simple Smile

Последна редакция: ср, 17 яну 2024, 09:31 от Morena

# 707
  • Мнения: 3 454
Баба ми като прави мекички с мая след изтиване стават някак жилави и сухи. На следващия ден вече не са ми вкусни изобщо. А като и раздават колкото и да стоят все са мекички и вкусни.
Търся си рецепта за такива мекици с мая, които и 2-3-4 дена след направата да са мекички и вкусни.
Мисля номерът е да не са много тънко разтеглени и  при всички случаи завити след като изстинат.  Мисля си и за тиганиците... но всъщност при нас никога не са оставали (мекици, тиганици, бухти...) за да видя какви са. Не правя много,  защото ги харесваме хрупкави.  Иначе мекици с мая (хлебно тесто) правя на Танита, не съм посягала към други, понеже са топ нейните за нас.
Такава е рецептата и на моята майка. Даже я бях забравила и нямаше как да я питам, когато преди години попаднах на рецептата на Танита и ползвах нея. Получиха се 1:1
Наистина са разкошни и от години не правя други, почти са като варненските от детството ми  Simple Smile (тях ползвам за еталон).
Ама и аз се чудя как ще оцелеят мекици 2-3-4 дни, че да пробвам дали са меки още Simple Smile

# 708
  • Бургас
  • Мнения: 1 243
Ако сложа повече мая, питката ще стане ли по-пухкава?
Ако сложа само повече масло вместо масло и олио, ще стане ли по-вкусна?
Ще правя точена баница, като между корите се слага мазнината, всички кори са една върху друга и накрая се навиват на руло и се усукват.

# 709
  • Мнения: 3 454
Ако сложа повече мая, питката ще стане ли по-пухкава?
Ако сложа само повече масло вместо масло и олио, ще стане ли по-вкусна?
Ще правя точена баница, като между корите се слага мазнината, всички кори са една върху друга и накрая се навиват на руло и се усукват.
Маята си я дозирай за количеството брашно, не прекалявай с нея - питката няма да стане по-хубава, ако е в повече.
Аз правя тази баница и питки с множество слоеве само с краве масло, без олио. То спомага и за вкуса, и за консистенцията на печивото.

# 710
  • In transit
  • Мнения: 11 909
Ако сложа повече мая, питката ще стане ли по-пухкава?
Ако сложа само повече масло вместо масло и олио, ще стане ли по-вкусна?
Ще правя точена баница, като между корите се слага мазнината, всички кори са една върху друга и накрая се навиват на руло и се усукват.
Повече мая няма да направи питката по-пухкава. Брашното с повече протеин, може да я направи обаче.
Може да я направиш само с масло и според мен ще стане по-вкусна.

Кубратова, Морена, Зари, и аз не обичам сухи торти. Мисля, че не ме разбрахте. Просто не обичам ония тежки сиропирани блатове на тортите, от едно време. Освен, че дават и още допълнителна сладост. Като ми каже някой сиропиран блат и правя асоциации.
Има торти, които не вървят без сиропиране, дори леко, просто аз не правя много такива. Или се опитвам да балансирам нещата на ниво блат-крем.

# 711
  • Русе
  • Мнения: 5 225
Скрит текст:
Баба ми като прави мекички с мая след изтиване стават някак жилави и сухи. На следващия ден вече не са ми вкусни изобщо. А като и раздават колкото и да стоят все са мекички и вкусни.
Търся си рецепта за такива мекици с мая, които и 2-3-4 дена след направата да са мекички и вкусни.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_22.html

# 712
  • Мнения: 3 454
Ако сложа повече мая, питката ще стане ли по-пухкава?
Ако сложа само повече масло вместо масло и олио, ще стане ли по-вкусна?
Ще правя точена баница, като между корите се слага мазнината, всички кори са една върху друга и накрая се навиват на руло и се усукват.
Повече мая няма да направи питката по-пухкава. Брашното с повече протеин, може да я направи обаче.
Може да я направиш само с масло и според мен ще стане по-вкусна.

Кубратова, Морена, Зари, и аз не обичам сухи торти. Мисля, че не ме разбрахте. Просто не обичам ония тежки сиропирани блатове на тортите, от едно време. Освен, че дават и още допълнителна сладост. Като ми каже някой сиропиран блат и правя асоциации.
Има торти, които не вървят без сиропиране, дори леко, просто аз не правя много такива. Или се опитвам да балансирам нещата на ниво блат-крем.
Мики, разбрах те много добре Hug, и аз такива тежко сиропирани не обичам, ама спомен имам не за торти (правехме и тогава главно домашни), а за едни "мокри" пасти (от тях буквално изтичаше сироп при срязване с виличката),  с маслен крем - тях не обичах. Имаше обаче и дозирано сиропирани - колкото да се овлажни блатът, пасти - бях им почитател.
Последният ми сиропен пост имаше друг адресат.

# 713
  • Русе
  • Мнения: 5 225
Аз пък обичам сиропираните торти. Има някои блатове, които по рецепта са сухи и се нуждаят от малко течност да се топят в устата. Кремът при тях не ги овлажнява достатъчно. Така, че е въпрос на вкус.

# 714
  • Мнения: 3 454
Миналата година по избор на племенницата на снахата правих една торта по рецепта от съвременна готварска книга. Поне при първо приготвяне следвам винаги много точно дадената рецепта, най-много да увелича шоколад Simple Smile или да импровизирам в декорацията.  
И в този случай следвах точно рецептата - ами блатовете си останаха сухи (не се предвиждаше сиропиране), а при разрязване направо се отделяше кремът от най-долния блат, заедно с конструкцията над него, т.е. тортата се разпадаше, който ефект се избягва именно с лекото сиропиране.
Според опита ми, очаквах да стане така и се чудех дали да не мазна поне разреден кайсиев конфитюр, но не сложих, за да спазя рецептата - е, не се получи. Иначе на състав и вкус беше хубава торта, и как иначе - с лешников блат и три шоколада Simple Smile. Ще я повторя, но видоизменена - макар че правя други торти с три вида шоколад, искам да видя дали точно конкретната торта може да стане и по-добра.  
Със сегашните модни мусови торти с тънък единствен блат може и да е подходящо, но не за всички видове торти.
Сиропирам също съвсем леко с прясно мляко орехови (но и с добавка на брашно, не от типа на блат за Гараш)  и бадемови блатове.
Пейч, с тази снимка на мекици направо ме жегна!  В събота ще пробвам тях, благодаря!

# 715
  • Мнения: 2 111
От Бъдни вечер останаха и съм прибрала във фризера около 400 гр сушени плодове- смокини,кайсии и сини сливи без костилка. Ще помоля за идеи за някой интересен десерт с тях Rolling Eyes

# 716
  • Мнения: 3 454
От Бъдни вечер останаха и съм прибрала във фризера около 400 гр сушени плодове- смокини,кайсии и сини сливи без костилка. Ще помоля за идеи за някой интересен десерт с тях Rolling Eyes
На първо време се сещам за този ми сладкиш, който изобретявах за гостуваща ми постеща много близка приятелка, кръстен е на нея Simple Smile
Сладкиш "Мимка"
Скрит текст:
Продукти:
Бутер тесто с растително масло (подходящо е на Лидл) – 1 пакет с 2 листа (работи се внимателно, без притискане, усукване и мачкане, с напълно охладено тесто, за да не се разтегля и губи въздушността си)
Сушени плодове по избор (ползвах всички изброени при първото приготвяне): фурми, сини сливи, кайсии, червена боровинка, смокиня, бяла стафида
1-2 ябълки
Ядки по избор (ползвах орехи)
Канела и ванилия
Захар кристална на вкус – около 2/3ч.ч.
Пудра захар за поръсване
За сос (по желание): карамелизирана захар на око (около 3-4 супени лъжици), 1 ч.ч.соево мляко, ½ кафяна лъжичка неутрално на вкус нишесте, ванилия
Декорация – физалис

Приготвяне:
На плънката: Едрите плодове се нарязват на ситно, като ябълките се обелват (приблизително с големината на стафидите и червената боровинка), орехите се счукват на едро.
В подходящ дълбок съд (който да събере после и всички плодове) се карамелизира половината от захарта до светъл карамел, угася се с няколко супени лъжици или 1/3кафяна чаша гореща вода – по преценка, да не е много. Добавят се плодовете, орехите, втората половина от захарта, канелата и ванилията. Оставя се на тих огън да се задуши около 10 мин, като се разбърква внимателно. Ако течността е в повече след задушаването, да се отцеди внимателно. Оставя се да поизстине преди да се ползва.
Фурната се загрява предварително до 280 градуса, единият лист от тестото се поставя внимателно в тава върху пекарска хартия  и върху него равномерно и без силно притискане се разстила плодовата плънка.
Вторият лист се нарязва на еднакви ленти и се подрежда на решетка върху плънката или целият лист се разрязва на ромбоидна решетка, като от всички страни на листа се оставя цял борд от няколко сантиметра, за да може да се пренесе без увреждане (заедно с хартията, която после се отделя) целият лист върху плънката и се оформи така, че да покрива плътно основата.
Сладкишът се пече кратко (около 10 минути) при непрекъснато наблюдение до леко зачервяване, а след като изстине се поръсва с пудра захар.
Карамеленият сос: С малка част от студеното мляко се разтваря нишестето и се оставя настрани.
 Останалата част от млякото се загрява (Да не се излива студено в карамела, за да не кипне!)
Приготвя се светъл карамел от малко захар и се разрежда с топлото мляко. Оставя се на слаб огън да кипне и се добавя разтвореното нишесте, като се разбърква непрекъснато от момента на добавяне на млякото. Като достигне желаната гъстота (за 1-2 минути), се сваля от огъня и се охлажда.
 Ако сосъст се сгъсти много, разрежда се до желаната гъстота (съответно, ако е рядък, отново се разтваря малко нишесте в студено мляко и сосът се кипва повторно с него). 
При поднасяне сладкишът се нарязва на квадрати или ромбове (изстинал) и се декорира с физалис и карамелен сироп.

# 717
  • In transit
  • Мнения: 11 909
От Бъдни вечер останаха и съм прибрала във фризера около 400 гр сушени плодове- смокини,кайсии и сини сливи без костилка. Ще помоля за идеи за някой интересен десерт с тях Rolling Eyes
Този десерт Спонгата е разкошен и е с много сушени плодове. Използвай тези, които имаш, не се съобразявай на 100% с описаните в рецептата.

# 718
  • Мнения: 13 120
Или някоя от рецептите за печена тиква пълнена със сушени плодове, ако харесвате такива неща. Сега поне тикви бол.

# 719
  • Sofia
  • Мнения: 21 702
Ако сложа повече мая, питката ще стане ли по-пухкава?
Ако сложа само повече масло вместо масло и олио, ще стане ли по-вкусна?
С повече мая просто ще втаса по-бързо, което не е хубаво.   А пукава ще е от доброто измесване и втасване.
С масло печивата  са по сухи, с олио по влажни.

Общи условия

Активация на акаунт