Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 8

  • 9 267
  • 150
  •   1
Отговори
# 15
  • Paris, France
  • Мнения: 14 029
Ако метнеш рецептата и кажеш кой модел ти е мултикукъра мисля, че ще мога да приспособя рецептата. В моя подобни манджи ги готвя на "Дръж топло" или печене. Ако се очаква голяма част от соса да се изпари, може да се сложи много по-малко и така зеленчуците да не плуват във вода. Мусака правя с 250-300мл вода максимум. Ако не искам сос слагам 200мл.

Сосовете за кускус, които се готвят с разполовени по дължина и цели зеленчуци ги правя с толкова вода, колкото на покрие нахута, а зеленчуците нареждам отгоре.   

Дай рецептата! Тъкмо ще науча нещо.

# 16
  • Мнения: 1 574
Ще съм ти много благодарна. Това е рецептата, българска е от старите селски:

"Няколко патладжана без дръжките ги нацепваш по дължина през един дебел мъжки палец и нарязаното го запълваш плътно със скилидки чесън. В тенджера или гювеч с капак ги подреждаш прави и около тях слагаш лук надробен, да не е от водния, чесън, магданоз и стържеш домати от едрите, много узрели и доста олио. На бавен огън го оставяш да стане на мазнина. Една вечер престоява и го ядете студено."

Кукъра ми е този: https://technika.bg/product/14630/multikukar-pod-nalyagane-first … ht-sad-inoks.html

# 17
  • Paris, France
  • Мнения: 14 029
Не познавам уреда, но подобно ястие, което е нещо като имам баялдъ, бих сложила на програма печене, която при First Austria е Cake. След като вдигне температурата и примерно 10 до 20 минути готвене, бих го оставила да се изключи и да седи на дръж топло. В смисъл да е включен в контакта, но да държи яденето топло. Само Не знам на каква температура го държи. Ако е 64°, ще стане. На моя е 54° И понеже клапата пада, вода не се изпарява.

Според мене ястието е за фурна, а не за кукър херметик. В моя няма да стане, примерно. В лука и патладжаните има прекалено много вода. Като правя мусака с картофи и сложа един обелен патладжан и консерва домати или два домата, уредът си вдига налягане само от водата, която зеленчуците пускат без допълнително сипана, а месото е отводнено чрез запържване в тиган. 

За мене ястието си е за гювеч или тажин във фурна или котлон. Глината поема вода и така зеленчуците стават хрупкави, а тефлон и стомана не поемат нищо. Звучи много вкусно и тези дни ще го приготвя. Скилидките чесън режат ли се или се пъхат цели?

Идва ми на ума под ястието в кукъра да се сложи ориз, който да поеме водата и отгоре да се наредят зеленчуците. Тъкмо ще имаш и гарнитура 😻. На ориза слагаш под чаша вода за чаша ориз, само колкото да го покрие. Не киснеш ориза. Идеално да е кафяв. Омазваш парчетата зеленчук в мазнина, натриваш ги между ръцете, та да не залепват и редиш върху ориза. Пускаш програма за ориз и избираш минимално налягане. 20 мин за кафяв, 10 за бял и налягането да падне само + още 15 минути не отваряш капака.

# 18
  • Мнения: 1 574
Да, за гювеч във фурна е по принцип, но ми се щеше в жегите да си го спестя. Ще опитам както казваш, също и варианта с ориза, иска ми се да нацеля някакъв вариант за кукър, че той ми е най-удобен за готвене лятото. За температурата нямам идея каква подържа, нищо не пише в упътването, ще проверя опитно, поне сме в сезона на суровината Simple Smile

# 19
  • Мнения: 1 338
Мнение за този кукър? (много ми харесва на външен вид Grinning )

https://technika.bg/product/39699/multikukar-moulinex-ce505a10.html

# 20
  • Враца
  • Мнения: 5 204
Мнение за този кукър? (много ми харесва на външен вид Grinning )

https://technika.bg/product/39699/multikukar-moulinex-ce505a10.html

Имам го същия, но като Тефал и в черно - Tefal CY505E30 One Pot.
Много съм доволна как се готви в него. Минусите му са, че купата е керамична, на около 2 години се сменя, не се мие в съдомиялна. И за мен специално липсата на програма запържване, която сменям с някоя от неговите, но по-скоро задушава. (не, че правя тежки запръжки Simple Smile )
Ако потърсите по тефалското му име ще Ви зилязат сигурно много мнения и отзиви.

# 21
  • Мнения: 549
Здравейте!
В търсене съм на мултикукър.
Ние сме 4-членно семейство.
Каква вместимост да търся, така че едно хранене да го приготвя наведнъж и да стигне за всички?
Бихте ли ме посъветвали?

# 22
  • на Мелмак
  • Мнения: 11 027
Над 5л.

# 23
  • София
  • Мнения: 301
wa_wa  Програма запържване не е само за запръжки-аз запечатвам месо на нея ,също така можете да я ползвате като все едно пържите на тиган-аз правя  пържено месо на хапки с лук и чушки-пръска по малко  и така си спестявам миенето на котлона и около него от мазнина ако трябва да го правя на тиган .Та програма запържване не е за подценяване.
Има мултикукъри с вътрешен съд от неръждаема стомана,аз съм с такъв- доволна съм -почиствам на ръка или в съдомиялната.

computer79 Относно избора-преценете количеството на храните за 4 човека. Имайте в предвид, че мултикукърите под налягане не могат да се напълнят до горе с течност и продукти. Специално за бобови храни(защото те набъбват) се пълни 1/2 ,тоест ако уреда Ви 5 литра,е препоръчително 2,5 л.Относно големината моя е 7,6 л.-ние сме двама-за нас е голям "казан", но пък като имам гости мога да сготвя и за повече хора. Моят е комбиниран-вари и пече ,и в тази големина пека цяло пиле. Според мен по-голям размер, защото може да готвите и повече и по-малко.

# 24
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 10 761
+1 за голям размер. В него може и малко, и много. А и понякога има неща, които искат по-голям обем. Аз си правя и консерви в него. Моят е 8 литра, с вътрешен съд от неръждаема стомана. Предпочитам го пред тефлонираните покрития, защото е напрактика вечен. А и ако има нужда, след печене, мога спокойно да измия загорелите остатъци със сода бикарбонат, без да се замислям сега ще му падне ли покритието, няма ли. Двама възрастни с малко дете сме. Достатъчен ни е.

# 25
  • Paris, France
  • Мнения: 14 029
По-големият размер може да е недостатък ако сам човек възнамерява да готви често една до четири порции ориз. Не стават добре в голям кукър. Нашият е 5 литров и рядко готвя ориз в него, а става много хубав. Четирима пълнолетни сме в къщи и 5 литровият ни стига, защото децата не обичат да дояждат.

Моята купа е тефлонирана. На 11 години е, мия я в миялна в горното чекмедже и е като нова. Хубавото на тефлона е, че кисело ядене може да се остави вътре и да се пъхне цялата купа в хладилника. От иноксов съд трябва да се извади, защото го корозира. Също може да пече кекс, тортия, кугел, дебел омлет, а това уредите с единствено иноксов съдове не го могат. Случих на много добър тефлон. Купата ми е като на Cookeo/Cook4me, само че малко по-ниска, защото те са 6, а моята е 5 литрова.

Кукърът ми е недостатъчен като площ за пържене, а и не ми е удобно да пържа в него и си пържа в тигана на котлона. 

Ако ще купувате кукър с купа с голям обем е добре да има дръжки. Много трудно се вади като е гореща, пълна и тежка. Моят има малки дръжки и съм много доволна.

На Мулинекс 505 купата не е хубава. Ако няма да печете, разгледайте базов модел на Cookeo, който е по-високият им модел. Само не може да пече като показания. Продава се и под марките Tefal и Krups с име Cook4me.

Загоряло се маха лесно като се сипе оцет и вода да го покрият и се пусне 10-30 мин на високо налягане. Всичко пада без търкане.

# 26
  • Мнения: 2 570
Аз против загаряне слагам на дъното хартия за печене. Не на всички програми, естествено. На "водните" не слагам.

# 27
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 10 761
Ориз става чудесен съд в съд, ако е 1-2 порции. В основния се сипва вода, а на решетката се слага огнеупорен съд с ориза. Става невероятно вкусен, защото е на пара. Слагам си и зеленчуците вътре. Така готвя за дъщеря ми (на 1.8 г).

# 28
  • Мнения: 2 217
Купите без дръжки се захващат чудесно със силиконови ръкохватки или ръкавици. На мен дръжките не са ми фактор, например. Покритието на купата и голям обем, да. Хубаво е да се види какво ви е важно и според това да изберете.

# 29
  • България-Варна
  • Мнения: 72
Привет от скоро съм с мултикукър под налягане на марката Таурус .Все още се разучаваме ще се радвам ако някой има същия или подобен за рецепти и мнения и съвети.

Общи условия

Активация на акаунт