Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 8

  • 9 275
  • 150
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 44
В TEFAL COOK4ME може ли да се прави кисело мляко?

# 31
  • Paris, France
  • Мнения: 14 031
В TEFAL COOK4ME може ли да се прави кисело мляко?

Мисля, че може. Би трябвало да може. Приятелка прави в Cookeo, който е същия и аз съм правила в моя. Отдавна не правя, защото ми е по лесно да ги поставя за една нощ на парното на хавлия и завити с хавлия, зимата, но кисело мляко става в абсолютно всеки кукър.

Налива се гореща вода на дъното или се стопля в кукъра, слагат се бурканчетата на поставка над водата, но водата да не допира до тях и се включва кукъра да държи топло и се затваря капака. След около 30 мин се изключва, но капакът не се отваря до сутринта. На сутринта се вадят и се прибират в хладилника да се стегнат.

Млякото за киселото мляко трябва да е пастьоризирано и горещо като се заквасва. Ако не ви се вари мляко се ползва UHT, стерилизирано. Топли се, може и в микровълнова, разбърква се и се топи лакът. Трябва да е поносимо горещо, над телесна температура, около 44-45°С като се заквасва.

Моят държи водата 54°С на дръж топло. Соok4me май държеше на 64°С, но не съм сигурна.

# 32
  • Пловдив
  • Мнения: 2 171
Здравейте, ще помоля за мнение и съвет. Попрочетох темите назад и още повече въпроси възникнаха Simple Smile
Реших, че искам мултикукър и е крайно време да влезна в крак с модата /а и две момчета имам все гладни/.
Та готвят се печива, пържени неща, супи - общо взето всичко. Тъй като силно се надявам да го ползвам активно се ориентирах към Ninja. Чета, че много хвалят 15в1, но в БГ не се предлага.
Който повече разбира от характеристиките може ли да каже каква е разликата между 15в1 и 14в1?
Ако взема 14в1 сменят ли се капаци или е общ комбиниран? Това неудобно ли е и защо? Автоматично ли си изпуска налягането или трябва ръчно /четох назад, че е неудобство и минус това/.
Изобщо ще съм благодарна за насоки и съвети!

# 33
  • Мнения: 1 445
Здравейте, ще помоля за мнение и съвет. Попрочетох темите назад и още повече въпроси възникнаха Simple Smile
Реших, че искам мултикукър и е крайно време да влезна в крак с модата /а и две момчета имам все гладни/.
Та готвят се печива, пържени неща, супи - общо взето всичко. Тъй като силно се надявам да го ползвам активно се ориентирах към Ninja. Чета, че много хвалят 15в1, но в БГ не се предлага.
Който повече разбира от характеристиките може ли да каже каква е разликата между 15в1 и 14в1?
Ако взема 14в1 сменят ли се капаци или е общ комбиниран? Това неудобно ли е и защо? Автоматично ли си изпуска налягането или трябва ръчно /четох назад, че е неудобство и минус това/.
Изобщо ще съм благодарна за насоки и съвети!

Прочели сте,че хвалят Нинджа,но не знаете дали моделът е с един или два капака. Най-приятелски съвет-проучете си с уреда. Иначе-с един капак е.
Да-в БГ не се предлага и не мисля,че има сервиз.

# 34
  • Paris, France
  • Мнения: 14 031
Комбинираният капак има и допълнителна пластина, която се слага за да закрие реотана когато се готви под налягане, а не цял капак.

Разликите между 14 в1 и 15 в 1 са, че вторият си изпуска парата автоматично, има термометър, който следи температурата на големи парчета месо, примерно или хляб и може да пече с пара. Ако тези екстри не са необходими, 14 в 1 е добра опция, защото като капацитет, размери и температури е същият.

Сравнение на параметрите:

https://ninja-recipes.uk/ninja-foodi-multi-cooker-comparison/

# 35
  • Мнения: 68
Здравейте, търся да си закупя нова купа за philips hd4731/70, може ли да споделите откъде купувате? Намерих из старите теми някакви руски сайтове, но те вече не съществуват.

# 36
  • Paris, France
  • Мнения: 14 031
Пишете на Филипс в държавата, в която сте и попитайте как да се снабдите с нова купа! Идея е да проверите в сайтовете за вещи втора употреба. Много хора си купуват допълнителна купа, която не ползват или уредът им се разваля и продават на части.

# 37
  • Мнения: 1 329
Здравейте, подариха ми мултикукър Phillips all in one HD2151. Никога не съм имала мултикукър. Приемам всякакви отзиви, съвети и напътствия.

# 38
  • Paris, France
  • Мнения: 14 031
Lilium, Честит мултикукър и със здраве да си го ползваш и дълго да ти служи! Погледнах го и изглежда много добре. Само е тежичък, като моя.

Първият ми съвет е да изчетеш внимателно упътването, цялото, даже 2 пъти. Важно е и ще ти спести много проблеми.

Вторият ми съвет е да внимаваш с купата и никога да не я триеш с груба гъба. Загоряло и котлен камък се махат лесно с оцет и гореща вода, но трябва да киснеш.

Третият съвет е да дозираш водата по-обрано, защото не извира от програма с налягане. На сърми с месо и ориз слагам 2 чаши вода на чаша ориз и нито грам повече и даже остава малко сос на дъното. Сърми слагам 30мин на най-високо налягане и чакам да падне, което е още 30 мин. На мусака с картофи слагам 300мл вода, 200 ако добавям патладжан или тиквички, защото и те пускат.

Когато готвиш с алкохол, трябва да изчакаш да заври първо и малко да се изпари, че иначе може и пожар да ти направи. Чаша вино максимум. Понеже е затворен херметически съдът, ароматът остава.

Направи нещо от книжката на първо време!

А кекс може ли да пече кукърът?

Чакаме с нетърпение отзиви. 💐

Говеждо бургиньон, чили кон карне, всякакви бобови, мужарада (леща с ориз по ливански), марокански сос за кускус с нахут и зеленчуци, който е готов за 40 мин, варен телешки език или говежди.

На пара може да правиш овчи или кози ребра, цели картофи, червено цвекло, цяла глава цветно зеле, тиква.

Ако имаш програма печене, в руския сайт hlebopechka.ru има хиляди рецепти за кексове и хляб. За моя вземах тези от Cuckoo за 10 чаши ориз. Правила съм и други, но увеличаваха продуктите с 1/3 или 1/2, защото бяха за 3 или 4 литрови, а моята купа е 5л и с голям диаметър.

Успех!

# 39
  • Мнения: 1 329
Lilium, Честит мултикукър и със здраве да си го ползваш и дълго да ти служи! Погледнах го и изглежда много добре. Само е тежичък, като моя.

Първият ми съвет е да изчетеш внимателно упътването, цялото, даже 2 пъти. Важно е и ще ти спести много проблеми.

Вторият ми съвет е да внимаваш с купата и никога да не я триеш с груба гъба. Загоряло и котлен камък се махат лесно с оцет и гореща вода, но трябва да киснеш.

Третият съвет е да дозираш водата по-обрано, защото не извира от програма с налягане. На сърми с месо и ориз слагам 2 чаши вода на чаша ориз и нито грам повече и даже остава малко сос на дъното. Сърми слагам 30мин на най-високо налягане и чакам да падне, което е още 30 мин. На мусака с картофи слагам 300мл вода, 200 ако добавям патладжан или тиквички, защото и те пускат.

Когато готвиш с алкохол, трябва да изчакаш да заври първо и малко да се изпари, че иначе може и пожар да ти направи. Чаша вино максимум. Понеже е затворен херметически съдът, ароматът остава.

Направи нещо от книжката на първо време!

А кекс може ли да пече кукърът?

Чакаме с нетърпение отзиви. 💐

Говеждо бургиньон, чили кон карне, всякакви бобови, мужарада (леща с ориз по ливански), марокански сос за кускус с нахут и зеленчуци, който е готов за 40 мин, варен телешки език или говежди.

На пара може да правиш овчи или кози ребра, цели картофи, червено цвекло, цяла глава цветно зеле, тиква.

Ако имаш програма печене, в руския сайт hlebopechka.ru има хиляди рецепти за кексове и хляб. За моя вземах тези от Cuckoo за 10 чаши ориз. Правила съм и други, но увеличаваха продуктите с 1/3 или 1/2, защото бяха за 3 или 4 литрови, а моята купа е 5л и с голям диаметър.

Успех!

Много благодаря за препоръките! Дано да се справя.

# 40
  • Мнения: 1 205
Здравейте дами!
Търся съвет за инстант пот. Ориентирала съм се към комбиниран модел. https://instantpot.bg/produkti/kombinirani-multikukari/
Но.... ние сме двама, а всички модели са с огромни вътрешни съдове. Бих желала да чуя вашите мнения за и против големия обем, за да взема правилно решение. Мляко няма да квася в него, су вид също не мисля, че ми е нужен. От години ползвам слоукукър с обем от 3,5л. и ни е напълно достатъчен.

# 41
  • Мнения: 1 574
Ами в големия съд може и малко да сготвиш, но все пак ще харчи малко повече енергия, ще заема малко повече място на плота и мусаката ще ти е по-тънка примерно, но пък ако ти дойдат гости или печеш пиле ще е удобен. Та въпрос на лична преценка си е.

# 42
  • Paris, France
  • Мнения: 14 031
Когато се готви под налягане, тенджерата не може да се пълни до горе както може да се напълни слоу пот. Ориз и бобови + водата трябва да са максимум до половината. Супа до 2/3. Значи 6л е долу горе като slow pot от 3-4л. 

Instant pot имат и модели от 3л, но нямат опция еърфрай.

Ние сме 4 човека с 5л кукър и ни стига, но моят няма еърфрай.

Да, по-малките тенджери и кукъри вдигат налягането по-бързо за едно и също количество храна, но пък нямат еърфрай.

Като съм сама си готвя в 5л кукър и ми е екстра. Ползвам и 6л тенджера под налягане. За двама човека площта ми е малка ако трябва да пека нещо, различно от кекс.

# 43
  • Мнения: 1 205
Благодаря Nevena Virolan, за изчерпателния отговор. Вече мога да взема решение кой от моделите да поръчам.

# 44
  • Paris, France
  • Мнения: 14 031
Само да добавя, че повечето комбинирани уреди са доста по-бавни от обособен еърфрай, както и не могат да работят на долен и горен реотан заедно, за разлика от еърфрайърите, които имат и долен реотан.

Нямаме място на плота, но ако мястото не беше проблем, щях да си купя Нинджата с горен и долен реотан, дето вдига до 260°, а отделно мултикукър с налягане или да си карам с тенджера под налягане.

Общи условия

Активация на акаунт