КОЛЕДА 2023/2024

  • 92 192
  • 1 156
  •   1
Отговори
# 1 140
  • нейде там, където ....
  • Мнения: 5 374

А от къде са купени тези формички? По-удобни ми изглеждат от стандартната преса, особено от към начин на печене.

# 1 141
  • Мнения: 3 271
Формичките са поне на 20 години, сигурно и сега има такива.

# 1 142
  • Русе
  • Мнения: 5 211
Моите също са купувани преди 2000г. На фирма Хром - Силистра. Но мисля че вече не ги произвеждат.

# 1 143
  • София
  • Мнения: 2 855
Имам посуда на Хром Силистра, еми качество, това е!

# 1 144
  • Русе
  • Мнения: 1 843
Със закъснение давам рецептата за орехчетата, както са ми я написали
Орехчета
4 яйца
250 гр краве масло
250 гр пудра захар
1 ч.л.сода, угасена с оцет
1 ванилия
Разбива се пудрата захар с яйцата и после се добавят маслото и брашното

Майка ми използва за слепване сладко и орехче.
Аз използвам като крем в едната черупка, маскарпоне, масло и пудра захар, а в другата сладко от сини сливи.
Този път в половината черупки вместо сладко съм сложила крем от шамфъстък.

Последна редакция: пт, 09 фев 2024, 20:28 от *sve*

# 1 145
  • Мнения: 3 306
На мен ли ми се струва или наистина липсва маслото в рецептата?
Понеже недовиждам, два пъти четох, ама...
Брашно, предполагам, за меко тесто, ако не е дадена приблизителна доза?

# 1 146
  • Русе
  • Мнения: 5 211
Ето една семейна рецепта за орехчета. Не съм я правил отдавна.
Скрит текст:
Орехчета

тесто за орехчета
ч.ч.= 200 мл
 3 яйца, половин чаша олио, 1 ч.ч захар, половин ч.ч кисело мляко, 1 пак амонячна сода, 1 пак. бакпулвер, 2 ванилии, брашно колкото поеме-около 800 г .
Разбиват се яйцата със захарта, прибавя се олиото и киселото мляко, в което е поставена амонячната сода. Бакпулвера и ванилиите се размесват в брашното и се замесва твърдо тесто
Правят се малки топчета и се поставят в леглата на формата, която е предварително загрята, пекат се на котлон. После се пълнят с крем и се слепват.
КРЕМ
375 г краве масло (бутер), 1 ч.ч прясно мляко, 1 ч.ч захар, 1 с.л. какао.
Оставя се маслото да омекне, заварява се млякото със захарта и какаото, смесва се всичко заедно, когато млякото изстине.
Обърква се добре и се оставя в хладилник да се сгъсти. Пълнят се черупките и се слепват, поставя се по една орехова ядка.

# 1 147
  • Мнения: 6 717
На мен ли ми се струва или наистина липсва маслото в рецептата?
Понеже недовиждам, два пъти четох, ама...
Брашно, предполагам, за меко тесто, ако не е дадена приблизителна доза?
Аз я прочетох 3 пъти. Да, пропуснато е количеството масло и брашно.
Предполагам, че sve ще коригира рецептата. 🤗

# 1 148
  • под тепетата
  • Мнения: 9 308
Ей, големи сте подпалвачи! Не устоях и....скочих до магазинчето! Купих последните и като добро другарче оставих две на половинката, да ги опита все пак Blush
 
 
 

# 1 149
  • Русе
  • Мнения: 1 843
Оо даа, благодаря, наистина съм пропуснала маслото, което е 250 грама.  Поправих пропуска. За брашното попитах, когато ми отговорят ще пиша.

# 1 150
  • Мнения: 3 306
Оо даа, благодаря, наистина съм пропуснала маслото, което е 250 грама.  Поправих пропуска. За брашното попитах, когато ми отговорят ще пиша.
Като знаем маслото, ще догодим брашното, няма страшно. Може би е към 500 гр., но и да няма мярка, ще се следи консистенцията.

# 1 151
  • Русе
  • Мнения: 1 843
Отговорът от майка ми е, че не мери брашното. Да стане меко тесто, да не лепне. Имам навика да си отбелязвам ориентировъчно брашното, ако в рецептата няма посочено количество, но не съм пекла черупки за съжаление.

# 1 152
  • Sofia
  • Мнения: 26 385
Има ли орехчета със солен пълнеж?

# 1 153
  • Мнения: 1 205
Аз имам рецепта за преса за орехови черупки. Ако на някой ще  му върши работа ще я пусна идните дни.
Абе, рецепта ще даваш, не можеш ли направо да разпратиш орехчета Simple Smile ?
Сега сериозно, проявявам интерес, че моята стара се изгуби. Благодаря предварително!
Аз късно пиша рецептата, но си бях забутала тефтера и едвам го октрих.

Сладки орехчета за преса на котлона
продукти за тестото:125гр масло,1 яйце, 1/2ч.ч пудра захар, 1/4ч.ч. кисело мляко, 3ч.ч. брашно, 1бакпулвер, ванилия, щипка сол.
 за млечния крем: 1ч.ч прясно мляко, 1с.л. брашно, 11/2с.л. захар.
за масления крем: 125гр масло, 5с.л. пудра захар, 1к.ч. смлени орехи, ванилия и ром.
От продуктите за тестото се измесва меко тесто, правят се топчета колкото едър лешник и се пекат черупки в предварително загрята преса на котлона. Пекат се до бледо кафяво като се обръща пресата от двете страни.
Прави се млечния крем, като се разтваря брашното в студеното прясно мляко, прибавя се захарта и се оставя на котлона докато се сгъсти при непрекъснато бъркане. Оставя се да изстине напълно.
От маслото, пудрата захар и ванилията се прави пухкав маслен крем. Двата крема се съединяват като се прибавя  постепенно млечния крем към масления и се бърка непрекъснато. Към вече смесения крем се добавят смлените или накълцани на много ситно орехи, рома и трохите от почистените черупки. Разбърква се добре, пълнят се и се слепват черупките. Не излизат много бройки. Не си спомням колко точно, не съм ги правила отдавна.
пп чаената ми чаша е от старите, държа си я за мярка премерих и е 220мл пълна до горе.

Последна редакция: сб, 10 фев 2024, 12:40 от morskibriz

# 1 154
  • Мнения: 573
Едни любими сладки със захар мусковадо , шоколад и орехи.Бързи и много вкусни.

Дали ще може рецептата?

Общи условия

Активация на акаунт