Работещите французойки рядко готвят вечер нещо различно от това, дето Филомена го разказа. Виждам все повече съседки с малки деца, които в 18 или 19ч се прибират с по 2 или 3 картона пици. Преди 20г нямаше.
Французойките могат да готвят и готвят много повече и по-често от средната англичанка, но не го правят редовно. Това, което виждате на масата когато ви поканят, няма общо с това, което ядат ежедневно.
Калорична им е кухнята, с доста масло и зехтин, но порциите са малки, не изяждат големи количества храна (повечето) и доста ходят пеша - на разходка, по магазини, паркове, до работа ако е близо.
Покойният съсед беше професионален готвач и се е пенсионирал като главен готвач на хотел Шератон. Превъзходно готвеше ....... веднъж или два пъти седмично. Жена му е била актриса преди да се ожени. Слаба като вейка и нито котлон, нито пералня можеше да пусне. Всичко той правеше. Преди да се пенсионират, жена им помагала с домакинството. Никога не ядяха първо, второ и трето като са само двамата. Някакво месо, ориз или картоф, зеленчуци, често от замразените, винце и това е. Не закусваха. Кафе и толкоз. Той е роден в Корсика, тя в Лимож. Често ядяха в ресторант. Доста ядат по ресторанти и обядът им продължава поне час, основно плямпане. В Англия хората ядат бързо.
Има някакви 5% - инфлуенсърки, влогърки, пенсионерки, които готвят здравословно и всичко домашно, постват по три ястия за закуска, още 5 за обяд и толкоз за вечеря, но са голяма рядкост сред моето поколение. Не са като японките, индийките, корейките, гъркините, италианките, северноафриканките, туркините, които готвят повече и по-често, особено ако са домакини. Има французойки, които и като не работят ядат навън. Обичат да ядат по ресторанти.
Събота, неделя, празници са друга бира. Тогава готвят.
В супермаркета мога да позная кой е израсъл тук, и кой не. Количките на хората от чужд произход, които са родени тук или са дошли малки са пълни с полуфабрикати и замразени храни.
Днес ходихме на пазара с мъжа ми. Рядко засичам там французин и обикновено е жена над 70г. Има много хубави зеленчуци и след 12ч на обяд разпродават на безценица. Взех 2 кила бели гъби (обикновените) за 2€. Накупих си босилек, магданоз, кориандър, джоджен, спанак. Купих две щайги ягоди. Хората под 25г бяха само араби, основно жени 🤣.
Продавачът, от когото купувам моркови и цвекло е кабил, роден тук, на около 30г сега. Оплакахме се с мъжа ми, че децата ни не щат да ядат зеленчуци. И той не ядял и си купувал кебаб, пица, макдоналдс, пържени картофи и подобни боклуци. Явно поколението им е такова.
Имат много и всякакви роботи за готвене. Ако следваш рецептата, новите само ти казват какво да пускаш и си го мелят, месят, запържват, бъркат сами и сами си нагласят температурата. От тези роботи рускините вадят шедьоври, французойките по-малко, а испанките - ох, откровена помия. I-companion на Мулинекс е най-популярния. Mambo на Cecotec имат испанките и в новия само нареждаш нарязаните (и измити!!!! 🌞) зеленчуци и месо в различни отделения, сипваш сосовете, програмираш кога да си ги вземе, температури и си излизаш и като се прибереш имаш готова манджа. Някои имат приставки за белене на картофи, моркови, цвекло, бланширани бадеми. Та, много от засуканите сосове ги прави робот, даже и у съседа-готвач, шшшшшшт.
На фирмени партита ядат по много малко. Аз изяждам колкото трима мъже. Не са от непрекъснато ядящите.
Сред младежите има много, които готвят и всеки ден, особено ако са на общежитие, в друг град. Има такива, които харесват дадена кухня, основно корейска и японска. Купуват си машини за моши, навиват суши. Едното ми дете учи японски и само такова готви, та ми призлява от лепливия ориз.
А дълго живеещите и здрави са от южната част. Там се произвежда зехтин, а яйцата на кокошките са богати на омега 3, защото има много ALA в едно растение, което е ендемично в района. Също и е топло, а високата температура сваля кръвната глюкоза и когато е по-топло се случват по-малко инфаркти и инсулти.
Много от месото тук е от животни, които пасат навън. В Нормандия и цяла Франция е пълно с крави, към Перпинян има кози и овце.
Има много и разнообразна храна. Намирам си нар, дюли, хинап, рискови, бамя, готова тархана, лютеница в турските магазини. От българската кухня ми липсват само розовите домати, които много трудно се намират тук. Всеки чужденец може да си яде това, което е ял в собствената си държава.